Skip to content

Jak naplánovat formální večeři

Plánování formální večeře je velmi důležité. Můžete tak oslavit přijetí na vysokou školu vašeho dítěte, povýšení, uvítat nového člena rodiny, nebo oznámit něco, co ostatní potěší. Na rozdíl od běžné večeře, musí formální večeře splňovat určitá kritéria. Zvete-li na ni například lidi z práce, můžou vás na jejím základě hodnotit. Jak ji tedy připravit správně?

prostřený stůl

Pozvánka

Pozvání na formální večeři by mělo být doručeno minimálně týden předem, aby si všichni účastníci stihli upravit svůj rozvrh, a dobře se na ni připravit. Ideálním způsobem je pozvání provést osobně, nebo jej zaslat spolu s malou pozorností. Nemělo by být doručeno e-mailem, ani sms zprávou.

Výběr pití

Je velmi důležité nabídnout u večeře dobré pití. Co se nealkoholických nápojů týče, vyhněte se syceným limonádám, a volte raději limonády domácí. Co se alkoholu týče, pivo se k takovéto příležitosti vůbec nehodí, takže raději vsaďte na jistotu v podobě vína. Je důležité vybrat takové víno, které se bude hodit k podávanému jídlu. Vyhněte se levným značkám, a případně si nechte i poradit. Podávání špatného vína by vám mohlo způsobit velkou ostudu. Stejně tak se můžete ztrapnit, pokud nebudete mít vína dostatek, takže se raději dobře zásobujte. Co zbyde, můžete později třeba rozdat. Výbornou volbou jsou například vína z Moravy https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Zeme-a-regiony_Ceska-republika_Morava-542.html, která je proslavenou oblastí vinohradů a dobrých vinařů. Nekupujte vína v obchodních řetězcích, a raději nakupte ve vinotéce, nebo z pohodlí domova na stránkách International wine club, kde seženete jen ta nejlepší vína.

víno a hrozny

Jídlo

Formální večeře by se měla skládat ze čtyř chodů. Předkrm, polévka, hlavní jídlo, a dezert. Porce by neměly být příliš velké, aby se každý zvládl dopracovat až k dezertu, ale ani tak malé, že bude všem na konci kručet v břiše. Jídlo volte dle chutí hostů, především pak hlavního hosta. Vyhýbejte se minutkám a fastfoodovým pokrmům. Obvykle je nejlepší variantou kvalitní maso, pokud ovšem nejsou hosté vegetariáni. Žebírka, steak, nebo řízek s bramborovým salátem. Co se předkrmů týče, nesmí být syté, ani zkazit chuť na další jídlo. Jako polévka postačí chutný vývar s krutóny. A dezert? Rozhodně ne kupovaný medovník, ani dort z krabice. Pokud nejste zrovna nejlepší cukráři, můžete si objednat dezert v cukrárně.

Atmosféra

Pro dobrou atmosféru nezapomínejte zvolit příjemnou hudbu, a vonné svíčky. Vyhněte se přesyceným vůním. A ačkoliv je večeře u vás doma, vždy se vhodně oblékněte, protože hosté také nedorazí v teplácích.