Pampeliškový med

Tak třeba skvělý pampeliškový sirup. Říká se mu pampeliškový med, je totiž také lahodný a zdravý, podobně jako ten včelí. Květy je nejlepší sbírat v dubnu a květnu. Listy se sbírají dříve, než rostlinka kvete a kořeny poté co odkvete a zatáhne stvoly. Prostě léčivá je pampeliška celá! Ale teď zpátky ke květům a dobrotě, kterou z nich lze docela jednoduše připravit!
květy pampelišek
Hlavní ingrediencí jsou samozřejmě květy pampelišek. Sbírejte je v dubnu nebo květnu za slunného počasí. A určitě v místech, která nejsou znečištěna zplodinami z dopravy, prachem, postřiky z polí apod.. Pak je nechte mírně uvadnout, vyleze z nich pak hmyz, o jehož přítomnost v sirupu jistě nestojíte. Ke květům pampelišek můžete přidat pro zpestření i květy sedmikrásky (asi 50 – 100 ks). Květy pampelišek ani sedmikrásek nemyjte!
Další surovinou je cukr. Lze použít klasický a to krupici. Pokud se tomu bílému rafinovanému vyhýbáte, nahraďte ho třtinovým. Protože je tmavší, bude tmavší i sirup.
Ve vařené variantě přidáváme i citrusy. Ty vybírejte v biokvalitě, které nejsou chemicky ošetřované.
 
 

Nevařená varianta

 
potřebujete:
–       asi 100 ks pampeliškových květů
–       400 gramů cukru krupice
–       200 ml vody
 pampeliška na trávníku
Květy dejte do větší nádoby a zasypejte cukrem. Nádobu (nejlépe sklenici) pak uzavřete a nechte dva dny na slunném místě. Občas nádobu otáčejte tak, aby se cukr dostal ke každému květu a dobře se rozpustil.
Po dvou dnech přidejte vodu a nechte ještě jeden den uležet.
Potom stačí sirup zcedit, nalít do skleniček a skladovat v lednici. Dlouho tam nebude, sníte ho určitě brzy!
 

Vařená varianta (klasický pampeliškový med)

 
potřebujete:
–       asi 500 ks pampeliškových květů
–       1000 g cukru
–       jeden pomeranč
–       jeden citron
–       dva litry vody
 
Do hrnce dejte vodu, pampeliškové květy, cukr a na plátky nakrájený pomeranč a citron. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté nechte zchladnout. Dále pod pokličkou nechte jeden den louhovat. Když uložíte do lednice, může se sirup louhovat i dva dny.
Pak zceďte a ještě vymačkejte tekutinu z květů pampelišek. Nakonec vařte zhruba jednu a půl hodiny na mírném plameni za občasného míchání. Přiměřeně tak sirup zahustíte. Ze začátku sbírejte pěnu, která se na povrchu bude vytvářet. Správnou konzistenci ověříte tak, že necháte na talířku trochu sirupu zchladnout. Podobně jak se to dělá u marmelády. Až bude konzistence správná (o něco řidší než med od včel), máte hotovo. Stačí nechat zchladnout, nalít do suchých sklenic a zavíčkovat.
Určitě si pochutnáte!